De documentaire

Colin Bal kwam er per toeval achter, toen hij een fietsrit maakte langs allerlei monumenten, dat het kruis in de duinen er zo slecht bij stond. Hij schrok hiervan en bedacht ter plek dat dit moest veranderen. Hij wilde het vervallen kruis laten vervangen door een mooi nieuw kruis. Het oude kruis in de duinen was aan het afbrokkelen door erosie en had geen mooie uitstraling. Maar wat is het onbekende verhaal van deze mannen? En waarom zijn juist deze zes mensen gefusilleerd?

 

Naar dit verhaal ging Colin op zoek. Hij wilde erachter komen wie deze mensen waren, en ging naar de belangrijke plekken in dit verhaal. Hij sprak betrokkenen: nabestaanden en andere belangrijke mensen met een rol in dit verhaal – zowel uit het verleden als in het heden. Het is belangrijk dat dit niet vergeten wordt. Na 77 jaar zijn de nabestaanden, ook de jongere generatie, er nog steeds mee bezig. Herdenken is belangrijk. Deze gebeurtenis heeft nog steeds impact op de mensen van nu. In deze documentaire willen we de zoektocht van Colin, en met hem het verhaal van deze zes mensen, belichten. De documentaire is gemaakt door de Zeeuwse Documentaire Stichting. Op deze website kun je dan ook al het nieuws rondom deze documentaire volgen.

Ons doel

Het doel van de documentaire is om te laten zien dat een gebeurtenis van 77 jaar geleden nog steeds impact heeft op de mensen van nu. De eerste lijn – en wellicht ook de tweede lijn – nabestaanden zijn er misschien al niet meer, maar nog steeds heeft de gebeurtenis invloed op de mensen die nu leven. En herdenken is belangrijk. Er moet een plek zijn waar dit kan. We moeten blijven herinneren, en deze bijzondere monumenten verdienen het om te worden onderhouden.

 

In deze documentaire zijn veel mensen geïnterviewd, die betrokken zijn bij het verhaal van de zes gefusilleerde mensen. Denk aan getuigen en nabestaanden die de verhalen in deze film ondersteunen. Colin Bal heeft deze mensen geïnterviewd. Het is een documentaire geworden waarin Colins zoektocht in beeld wordt gebracht. Hij ging dan ook naar de bijzondere plekken toe om mensen te interviewen. Deze plekken hebben betekenis in het verhaal.

Kruis-in-de-duinen-documentaire-films-origin-media-zeeuwse-documentaire-stichting
Colin-Bal-Kruis-in-de-duinen-documentaire