Het nieuwe kruis is geplaatst

In de ochtend van 11 september 2021, precies 77 jaar na de executie van de slachtoffers, is het nieuwe kruis op de duintoppen van Valkenisse geplaatst. Het is naar boven gedragen door een aantal veteranen. De dag begon in het dorpshuis van Biggekerke, daar luisterden een flink aantal genodigden uit Vlaanderen en Nederland naar een paar toespraken van initiatiefnemer Colin Bal, de wethouder van de gemeente Veere, de burgemeester van Zelzate en een nabestaande. Stuk voor stuk Indrukwekkende verhalen.

Daarna ging een select gezelschap richting de duinen en werd het kruis in een zware tocht over de duinen richting de uiteindelijk standplaats gebracht. Hier werd het oude kruis verwijderd en het nieuwe kruis geplaatst en onthuld door een nabestaande. Na een korte eregroet is de ceremonie verder gegaan bij het informatiebord aan de weg richting Groot-Valkenisse. Hier werden kransen gelegd.

 

Het oude kruis is weer naar beneden gesjouwd door de veteranen en krijgt een gedenkwaardige plek in Zelzate.

 

U kunt de hele ceremonie terugkijken via YouTube. En uiteraard maakte de Zeeuwse Documentaire Stichting beelden voor de nieuwe filmdoc die in november van dit jaar uit gaat komen.