In Valkenisse hoog in de duinen staat het monument: het kruis. Dit is al het tweede kruis wat geplaatst is. Het oorspronkelijke kruis op de fusilladeplaats is in 1968 vernield. Dankzij een particulier initiatief van Pieter Schreijenberg is in november 1979 een nieuw kruis geplaatst op de plek waar de zes mannen zijn gefusilleerd. Dit kruis was ondertussen ook vervallen en stond er onverzorgd bij. Zoals het in de duinen stond, zag het er niet meer uit als een monument; niet als een waardevol symbool om de omgekomen mannen te herdenken. Daarom heeft Colin Bal besloten dat er een nieuw kruis moest komen.
Het oude kruis
Timmerman Pieter Schreijenberg is geboren en getogen in Biggekerke. Hij heeft de oorlog, ook het bombardement van 17 september 1944 waarbij hij één van zijn beste vrienden verloor, meegemaakt in Biggekerke. Korte tijd is hij geëvacueerd geweest in Yerseke, maar zo gauw hij mocht keerde hij terug om Biggekerke te helpen opbouwen. Hij was een goede Timmerman, wat zijn ogen zagen, konden zijn handen maken. Zijn hele leven heeft hij interesse behouden voor de Tweede Wereldoorlog. Vooral de gebeurtenissen op Walcheren hadden zijn interesse. Dat er in de duinen bij Valkenisse (zo vlak bij zijn woonplaats) zes mannen gefusilleerd waren maakte ook diepe indruk op hem. Hij had heel sterk het gevoel dat de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog niet vergeten mocht worden. Daarom heeft hij zijn herinneringen over zijn jeugd op papier gesteld in het boekje ‘Tweede Wereldoorlog gevlochten door tien jeugdjaren’.
Inzameling voor het oude kruis
In 1946 is er onder de inwoners van Biggekerke een inzameling gehouden om op de begraafplaats in Biggekerke een gedenksteen te plaatsen voor alle slachtoffers uit de oorlog die in Biggekerke woonachtig waren. Van deze inzameling was nog een beetje geld over en dit geld is gebruikt om een eenvoudig betonnen kruisje neer te zetten op de duintop. Op een gegeven moment was dit kruisje verdwenen en stond er jarenlang geen gedenkkruis op deze plek. Piet Schreijenberg heeft zich dit aangetrokken en heeft in 1979 de gemeente aangeboden om in zijn vrije tijd een nieuw betonnen kruis te maken. Groter en zwaarder (170 kg) dan het eerste, zodat het beter bestand zou zijn tegen de weersinvloeden daarboven op die duintop. In november 1979 is dit kruis met behulp van Piet’s brandweercollega’s geplaatst.
Jongere generatie
Piet Schreijenberg is op 11 oktober 2003 overleden. En ligt begraven op de begraafplaats in zijn geliefde Biggekerke. Hij zou blij zijn dat het door hem gemaakte kruis, ondanks dat het door weer en wind is aangetast, nog steeds staat in de duinen. Nog blijer zou hij zijn dat een jongere generatie, die de oorlog niet heeft meegemaakt, zich het lot van het kruis aantrekt en zorgt dat er een nieuw kruis komt. Waardoor het gedenkteken, monument weer voor jaren daar staat in de duinen.
Scalda
Het oude kruis is dus vervangen door een nieuw kruis. Dit nieuwe kruis is gemaakt door de leerlingen van de mbo-school het Scalda in Vlissingen. Zij hebben een nieuw kruis gemaakt wat weer langer mee kan gaan en tegen alle weertypes bestendig is. Daarnaast heeft Zeeuws Werk een informatiebord gemaakt. Zij hebben de juiste informatie op het bord gezet. Nu staat er onderaan de duinen een nieuw houten informatiebord.
Nieuwe kruis
Het nieuwe kruis is op 11 september geplaatst in de duinen van Valkenisse. Veternanen hebben dit betonnen kruis de duinen opgedragen en het oude kruis mee naar beneden genomen. Beneden is er een informatiebord geplaatst en hier is ook een ceremonie bij gehouden. Het oude kruis heeft een mooie plek gekregen in Zelzate. Hieronder kun je zien hoe de eerste keer het kruis de duinen is opgedragen en hoe het nieuwe kruis in de duinen staat.